Káva


 :: ÚVOD :: HISTÓRIA :: PESTOVANIE :: PRÍPRAVA :: RECEPTY :: ZDRAVIE ::


V našich zemepisných šírkach pribúda kávových fajnšmekrov, ktorým postačí síce malé množstvo rozvoniavajúceho tmavého moku, zato však chuťovo plného a silného.  Na druhej strane  nie je málo ani tých, ktorí si najlepšie pochutnajú na pomletej čiernej káve zaliatej v priehľadnom duritovom pohári. Všetci patria k tým, ktorí sa podieľajú na niekoľkých sto miliardách ročne vypitých šálok kávy na celom svete. Vďaka tomu sa stala káva najpopulárnejším svetovým nápojom.
    



     V jemenských horách pri Červenom mori si už pred viac ako tisíc rokmi všimli pastieri zvláštny nepokoj kôz, ktoré predtým konzumovali kríky so zelenými a bielymi plodmi. Trvalo stáročia, kým sa prišlo na to, že tieto plody nazvané po náhornej africkej plošine Kaffa, obsahujú alkaloid kofeín, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém stimulačne, teda ako "života budič" odstraňuje pocit únavy a zlepšuje náladu. 
Veľkými ctiteľmi kávy sa stali Turci a po ich vzore vznikli v Európe prvé kaviarne v Londýne a v Paríži. Zaujímavou cestou sa káva dostala do strednej Európy. Keď sa dlhé obliehanie Viedne Turkami skončilo v roku 1683 ich katastrofálnou porážkou, pri bezhlavom ústupe zanechali v okolí Viedne obrovské množstvo kávy, ktorá si potom našla cestu aj do blízkej Bratislavy.
     Káva obsahuje asi ako jedinú farmakologicky účinnú látku kofeín a okrem neho celý rad voňavých aromatických látok. Jedna bežná porcia kávy obsahuje okolo 85 mg kofeínu. 
     Táto látka sa však nachádza aj v čaji, kakau, koka- a pepsikole.

ĎALŠIE STRÁNKY :: bylinky :: freezi :: best :: my-book ::

E-MAIL: jana.mrazovafreezi.net Jana Mrázová  made in  Slovakia

NAJ.sk